hyvä visuaalisen ilmeen uudistaminen

23.11.2018 Uuden vuoden alku lähestyy ja vuoden vaihtuminen on henkinen rajapyykki uuden aloittamiseen. Olenkin huomannut urani aikana, että monien yrityksien ja organisaatioiden visuaalisen ilmeen uudistaminen ajoittuu tähän vuoden aikaan. Tässä tekstissä käsittelen keskisuuren organisaation näkökulmasta sitä, millä aineksilla uudistusprosessissa voidaan välttää keskinkertainen lopputulos. Jos aihe on ajankohtainen sinulle, niin lue myös vinkit onnistuneen visuaalisen ilmeen tilaamiseen -teksti, joka liippaa läheltä aihetta.

Tätä reseptiä noudattamalla vältät lopputuloksen, joka on vaan “ihan kiva”.

1. Varaa tarpeeksi aikaa toteutukseen

Jos haluat ilmeesi olevan valmis tammikuussa, etkä ole tilannut vielä suunnittelua, niin olet jo liian myöhässä. Loppuvuosi on visuaalisten suunnittelijoiden kiireisintä aikaa, ja parhaimmat suunnittelijat on buukattu joululomiin saakka. Jos haluat välttää nopeasti hutaistun näköisen uudistuksen, varaa koko projektiin aikaa mielellään noin kolme kuukautta. Ja tämän päälle kaksi kuukautta, jos haluat uudistaa myös verkkosivusi.

Timanttinen lopputulos syntyy iteroimalla, eli suunnittelutyötä on palloteltava edestakaisin. Suunnittelija tarvitsee myös aikaa nähdäkseen kunnolla mikä toimii ja mikä ei. Suunnittelupöydän ääreltä on poistuttava välillä, jotta suunnittelun kohteen voi nähdä uusin silmin ja näin ymmärtää mihin suuntaan sen kanssa on edettävä. Projekti on myös pohjattava perinpohjaiseen tilanneanalyysiin, jolle on varattava aikaa ennen kuin varsinainen visuaalisen ilmeen uudistaminen kannattaa aloittaa.

Graafisen suunnittelun aikatalu

2. Kartoita visuaalisen ilmeen nykytilanne

Ennen kuin voit aloittaa nykyisen graafisen ilmeesi uudistamista, sinun on ymmärrettävä mitkä ovat nykyisen tilanteesi pahimmat ongelmakohdat. Mieti miksi markkinointimateriaalisi näyttävät vanhentuneilta tai miksi visuaalinen ilmeesi ei enää ilmennä yritystäsi. Mieti onko yrityksesi muuttunut vuosien varrella ja mikä on toimintasi look and feel. Tämän ymmärtämiseen voi auttaa vision rakentaminen siitä miltä toivoisit ilmeesi näyttävän tulevaisuudessa. Mieti mitä haluat saavuttaa uudistuksella sekä ulkoasullisesti että yrityksesi toiminnan kehittymisen suhteen. Visuaalisen ilmeen uudistaminen tulee aina pohjata johonkin ajatusmaailmaan, joten analyysin tekeminen on olennainen osa suunnitteluprosessia ja hyvin tärkeää jos et halua saavuttaa jotain keskinkertaista.

Tilanneanalyysiin pohjataan prosessin näkyvä osa eli visuaalinen suunnittelu. Jos sinulla ei ole käyttää aikaa tilanteesi kartoittamiseen tai et ole ollut aikaisemmin toteuttamassa visuaalisen ilmeen uudistamista, niin voit myös tilata tilannekartoitukseen apua palkkaamaltasi suunnittelijalta.

3. Tutki designereiden showcase-sivustoja

Vaikka olisit varma, että olet kartalla siitä miltä tyylikäs visuaalinen suunnittelu näyttää, niin suosittelen tutustumaan siihen ennen uuden projektin aloittamista. Jos et vieraile viikottain esimerkiksi Behancessa tai Dribbblessä niin käytä muutama tunti ajastasi selaillen niissä esiteltäviä maailman palkituimpien toimistojen ja suunnittelijoiden työnäytteitä. Näin saat lisää perspektiiviä siihen mitä hyvä visuaalinen suunnittelu on. Älä luota liikaa omaan makuusi vaan mieti kaikki ratkaisut yrityksesi merkityksen ja olemuksen kautta.

Graafisen suunnittelun budjetti

4. Arvioi kuinka paljon sijoitus suunnitteluun tuottaa

Visuaalisen ilmeen uudistaminen tulisi aina ajatella sijoituksena eikä pakollisena kuluna. Ennen kuin valitset tekijän työlle mieti kuinka paljon liikevaihtosi tulee kasvamaan kun markkinointimateriaalisi ja verkkosivusi henkivät asiantuntijuutta, vakuuttavat ja houkuttelevat tilaamaan juuri sinun palveluasi tai tuotettasi. Kun tiedät vastauksen kasvupotentiaaliin, ymmärrät myös mikä budjettisi tilattavaan projektiin voi olla ja onko sinun parempi toimia yksittäisen osaajan vai toimiston kanssa.

5. Rakenna onnistunut briiffi

Onnistuneen tilannekartoituksen pohjalta on helppo rakentaa myös onnistunut briiffaus. Briiffisi ei välttämättä tarvitse olla valmis ennen kuin lähdet tilaamaan työtä suunnittelijalta. Varsinkin jos et ole tottunut visuaalisen suunnittelun tai uudistusten tilaaja, voi olla järkevää tilata suunnittelijalta ensin pelkkä tilanneanalyysi ja toimeksiannon muodostaminen yhteistyössä kanssasi. Kun olette yhdessä muodostaneet kokonaiskuvan tilanteesta, voitte edetä visuaaliseen suunnitteluun. Tämä pidentää hieman suunnitteluprosessia, mutta varmistaa sen että lopputulos ei ole keskinkertainen vaan uniikki ja onnistunut.

---

Uskon, että näillä ainesosilla onnistut varmasti! Muista myös, että vaikka joudut sijoittamaan sekä aikaa että rahaa laadukkaaseen graafinen suunnitteluun enemmän, niin se tulee maksamaan itsensä nopeasti takaisin kehittyneen liiketoiminnan myötä. Jos et toteuta ilmeen uudistusta oikeilla ainesosilla, niin saatat päätyä tilanteeseen, jossa olet kuluttanut paljonkin aikaa, mutta lopputulos on vaan ok eikä sitä mitä se potentiaalisesti voisi olla. Tällaisen visuaalisen ilmeen joutuu uudistamaan jo muutaman vuoden kuluttua sen valmistumisesta, joten hyvään suunnitteluprosessiin budjetoiminen kannattaa senkin takia.