14.4.2018 Vierailin muutama kuukausi sitten etätyöskentelemässä meksikolaisen arkkitehtiystäväni luona Guadalajarassa Meksikossa. Lattarikulttuuri on lähellä sydäntäni, sillä olin opiskellessani vaihdossa Chilessä ja olen sen jälkeen matkustellut monissa Etelä-Amerikan maissa. Kulttuurissa minua kiehtoo erityisesti sen värikkyys, elävyys, ystävällisyys, vieraanvaraisuus ja avoimuus. Meksikon visuaalinen maailma tuo hyvää perspektiiviä Suomen pelkistettyihin muotoihin ja väreihin.
Huumori on vahvasti läsnä siinä meksikolaisessa visuaalisessa suunnittelussa, johon matkailija enimmäkseen törmää. Jokaisella ravintolalla, kiskalla, putkimiehellä ja hammaslääkärillä on oma hauska maskottinsa, jolla ne houkuttelevat asiakkaita ostoksille.
Lihaksikkaat kanat näyttävät miten herkullista ruokaa kanaravintolasta saa, maissilla on hymyilevät kasvot ja apteekin tuotteita edustaa harmaantunut vakuuttavalta näyttävä professori.
Myös eläimiä käytetään keventämään tunnelmaa vaikka voileipien myynnissä.
Suosikkini kaikista maskoteista oli kuitenkin tämä nelimetrinen muskelimies, joka edusti yhden barrion kuntosalia.
Olisi varmasti vaikeaa hypätä graafiseksi suunnittelijaksi Meksikoon täältä skandinaavisesta jäykkyydestä ja yksinkertaisuudesta. Luulen, että jokainen potentiaalinen freelancer-projekti päättyisi siellä molemminpuoliseen pettymykseen. On tietenkin selvää, että Meksikosta ja muustakin Latinalaisesta Amerikasta löytyy myös todella tyylikästä ajan hermolla olevaa graafista suunnittelua. Olin hyvin vaikuttunut esimerkiksi monien ravintoloiden konsepteista ja visuaalisista ilmeistä sekä tilasuunnittelusta. Yhdeksi esimerkiksi nostan Anagrama-toimiston, jonka projekteihin pääset tutustumaan heidän verkkosivuillaan: https://www.anagrama.com/
Suosittelen kaikille visuaalisen viestinnän parissa työskenteleville suunnittelijoille ja tilaajille virkistysmatkaa Meksikoon tai muuhun Latinalaiseen-Amerikkaan, maskotit odottavat teitä!