visuaalisen ilmeen tilaaminen

13.6.2018 Varmaan kaikkia graafisen identiteettinsä uudistajia tai uuden ilmeen kehittäjiä askarruttaa visuaalisen ilmeen tilaaminen, uudistusprosessin aloittaminen, tekijän valitseminen sekä suunnittelutyön onnistuminen. Avain onnistuneeseen lopputulokseen löytyy itseltäsi ja siitä mitä sinun tulisi ilmeesi uudistajana tietää ennen työn tilaamista suunnittelijalta. Lukemalla nämä yksinkertaiset ohjeet tilaamiseen valmistautumisesta vältät projektisi kanssa harhailun ja mahdolliset epäonnistumiset suunnittelijan ohjeistamisessa halutulle tielle.

Aina välillä työpöydälleni tulee tehtäväksi projekteja, joiden tilaaja tietää tarvitsevansa visuaalista suunnittelua, mutta se mitä ja miksi halutaan kehittää tai muuttaa on epäselvää. Tilanne on hankala ja myös vaara epäonnistumisesta on olemassa. Edellisessä tapauksessa asiakkaani oli saanut ajatuksen yrityksensä perustamisesta vain noin kaksi kuukautta ennen työn tilaamista, ei ollut tehnyt itse tarvittavaa pohdiskelua yrityksensä hengestä, arvoista tai tavoitteista ja oli kokematon visuaalisen suunnittelun tilaaja. Työ oli toisin sanoen tuomittu epäonnistumaan. Asiakkaani lopetti projektin kesken kaiken, teki logonsa itse eikä ymmärtänyt, että hänen tuli kuitenkin maksaa tehdystä työstä sovitun hinnan mukaisesti. Tämä olisi voitu välttää paremmalla suunnittelulta asiakkaan puolelta ja tekemällä vähemmän hätiköityjä päätöksiä kiireisellä aikataululla.

Pidemmittä puheitta: tässä viisi mielestäni tärkeintä vinkkiä siihen miten sinun tulisi visuaalisen ilmeen tilaajana tietää ennen kuin lähdet tilaamaan työtä suunnittelijalta.

1. Mieti mikä on yrityksesi / tuotteesi / organisaatiosi sydän, persoona ja henki

Ennen kuin voit tilata visuaalisen ilmeen ja ottaa yhteyttä graafiseen suunnittelijaan sinun tulee tietää millaiselle asialle olet kehittämässä ulkoasua. Voit ajatella hankettasi persoonana, jolle visuaalinen suunnittelija tulee pukemaan oikeanlaiset vaatteet ja valitsemaan sisustuksen tämän kotiin. Sinun täytyy tilaajana miettiä mikä on tämän persoonan luonne, arvot, kaveripiiri, olemus ja tavoitteet. Jos et kykene luomaan “sydäntä” tai “sielua” kohteelle, jolle olet tilaamassa visuaalista suunnittelua, voit tilata apua tähän tietenkin myös suunnittelijalta. Tätä kutsutaan brändin rakentamiseksi, joka ei siis ole sama asia kuin visuaalinen suunnittelu. Kun tiedät millainen hanke on kyseessä, pystyt myös rakentamaan selkeän toimeksiannon, jonka perusteella suunnittelija tekee työtään.

2. Mieti tarkkaan mitä tarvitset

Jos asia jolle tarvitset visuaalisen ilmeen on esimerkiksi yhden hengen käsityötuotteita myyvä toiminimi, joka tekee myyyntityönsä myyjäisissä, et välttämättä tarvitse kuin yrityksen nimellä kirjoitetun logon, jonka voit ehkä tehdä itsekin. Jos tähtäät maailman markkinoille tai haluat saada enemmän asiakkaita organisaatiollesi, niin myös laajemman visuaalisen ilmeen suunnittelu on paikallaan. Nyrkkisääntönä on hyvä pitää mielessä, että voit helposti aloittaa pienestä ja jatkaa ilmeesi kehittämistä jatkossa.

3. Jätä suunnittelutyölle tarpeeksi aikaa

Visuaalisen ilmeen tilaamisen aikataulu

Onnistunut visuaalinen ilme vaatii iterointia eikä synny yhdessä yössä. Tee visuaalisen ilmeen tilaaminen hyvissä ajoin ennen kuin toivot projektin olevan valmis. Projektisi suuruudesta riippuen sinun tulisi jätää visuaaliselle suunnittelulle aikaa kahdesta viiteen kuukautta. Osana omaa ammattitaitoasi graafisen suunnittelun tilaajana sinulla tulee olla kyky suunnitella toimiva aikataulu suunnittelusta launchaukseen. Vaikka näkemäsi lopputulos saattaa näyttää yksinkertaiselta, se ei ole putkahtanut suunnittelijan päähän silmiä räpäyttämällä, vaan on vaatinut pitkää perehtymistä hankkeeseesi, suunnitelmiisi ja näkemyksiisi. Jos haluat onnistua, niin tee aikataulusta väljä, aloita ajoissa, äläkä pelkää projektin katkaisevia joulu- tai kesälomia.

4. Älä liitä omia visuaalisia mieltymyksiäsi osaksi projektia, elleivät ne satu sopimaan siihen

Älä sorru kokemattoman visuaalisen suunnittelun tilaajan helmasyntiin ja liitä omia mieltymyksiäsi vaikka tietyn värimaailman suhteen osaksi hankkeesi suunnittelua. Tämä neuvo on oikeastaan voimassa koko projektin ajan, mutta se tulisi ottaa huomioon jo kun aloitat visuaalisen ilmeen tilauksen tekemisen. Sinun tulisi tehdä ensimmäisen vinkin pohjatyö niin hyvin, että kykenet ymmärtämään mikä sopii kehitettyyn visuaaliseen konseptiin. Jos olet esimerkiksi valokuvaaja tai taiteilija ja suunnittelet visuaalista ilmettä omalle brändillesi, voit tällöin varoen miettiä mitä mieltymyksiä voit liittää mukaan ja vievätkö ne liiketoimintaasi oikeaan suuntaan.

5. Ymmärrä mitä olet tilaamassa ja uskalla kysyä

Uskalla kysyä

Sinun on erityisen tärkeä ymmärtää mitä visuaalisen ilmeen suunnittelu tarkoittaa ja mitä sen eri osia olet tilaamassa freelancer suunnittelijalta. Visuaalinen suunnittelija visualisoi hengen, jonka sinä olet luonut aiemmin projektiisi ja tekee visuaalisen konseptin ajatuksiesi pohjalta. Konsepti saattaa sisältää ideoita esimerkiksi tekstuaalisen viestinnän suhteen, mutta visuaalinen suunnittelija ei toteuta valmiita sloganeita tai brändiviestintää ellei tästä olla sovittu erikseen. Visuaalisen ilmeen suunnittelu on ennen kaikkea visuaalista. Hyvä visuaalinen ilme nojaa sen takana olevaan konseptiin, mutta jos brändisuunnittelua ei olla tehty kunnolla voi tämä konsepti jäädä ontoksi tai mennä harhaan. Jos et ole kokenut uusien visuaalisten ilmeiden tilaaja niin ole asiasta rehellinen, äläkä pelkää näyttää kokemattomuutta, vaan selvitä mahdolliset epäselvyydet jo tilausvaiheessa. Suunnittelija ei ole ajatusten lukija vaan tekee omat tulkintansa sinun briiffisi perusteella eli muista kommunikoida tarpeesi selkeästi. On myös tärkeää, että luet saamasi tarjouksen huolellisesti läpi, jotta ymmärrät mihin olet sitoutumassa.

+ Valitse ilmeesi uudistamiseen sopiva tekijä

Tee tarvittava taustatyö ja kartoita juuri sinun projektiisi sopiva suunnittelija. Tutustu graafisen suunnittelijan työnäytteisiin ja työhistoriaan ja mieti voiko hän tehdä sellaista jälkeä kuin toivoisit. Hyvän suunnittelijan portfolio on monipuolinen ja selkeä. Jos tehdyt referenssit miellyttävät sinua, niin pyydä tarjous. Kun olet valinnut sopivan suunnittelijan voit myös luottaa tämän ammattitaitoon ja näkemykseen tehdä parasta suunnittelua pyytämällesi kohteelle.

 

Toivottavasti nämä yksinkertaiset ohjeistukset auttavat sinua onnistumaan paremmin visuaalisen suunnittelun tilauksissasi. Mitä käytäntöjä olet itse kokenut tarpeelliseksi ja jäikö jotain puuttumaan? Kommentoi tai ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta!