21.12.2021 Vuosi on vierähtänyt ja parvekenäkymä vaihtunut toiseen. Yllä oleva kuva on napattu pari päivää sitten uuden työhuoneeni ikkunasta. Muutin syksyllä työpisteeni kotoa Merihakaan toimistohotelliin ja jaan huoneen kahden freelancer-ystävän kanssa. Olin jo kyllästynyt viettämään kaikki arkipäivät neljän seinän sisällä ja aika oli kypsä maiseman vaihdokseen. Olenhan utelias graafinen suunnittelija eikä päätös muutoksesta ollut vaikea, kun ystäväni Maritta ehdotti yhteisen työhuoneen etsimistä. Kohtalo johdatti meidät täydelliseen sijaintiin ja 13. kerroksen korkeuteen Helsingin Meritorniin. Täydellisen työhuonepaikan löytäminen ei ole helppoa, mutta tästä kirjoituksesta löydät vinkkejä, jotka helpottavat etsimistä.

Millainen on hyvä työhuone?

Hyvä työhuone on inspiroiva, valoisa, sopivan siisti ja kokoinen siellä olevalle porukalle. Paikalle pitää haluta saapua ja fasiliteetit on hyvä olla kunnossa. Internetin pitää olla riittävän tehokas työskentelyyn ja jonkun on siivottava tiloja säännöllisesti ja hoidettava roskat pois. Toimistohotellin etu on se, että vuokranantaja järjestää tämän puolestasi.

Tärkein ominaisuus hyvässä työhuoneessa on kuitenkin porukka, joka siellä työskentelee. Itse olen onnekas saadessani työkavereiksi kaksi läheistä ystävää, sillä tuntemattomaan porukkaan liittymällä ei voi olla varma miten hyvin kaikki tulevat toimeen keskenään. Itselläni ei onneksi ole ikinä ollut ongelmia eri ryhmien sisään pääsemisessä vaikka toki osa ihmisistä on helpommin lähestyttäviä tai sisäänpäin kääntyvämpiä kuin toiset. Itse pystyn luullakseni aavistamaan yhteishengen laadun tutustumiskäynnillä.

Minulle jaetussa työhuoneessa on myös tärkeää, että pöytäpaikasta maksavat jäsenet oikeasti tulevat paikalle. Olen vuokrannut pöytäpaikkaa aikoinaan hetken sellaisessa työhuoneessa, jossa olin oikeastaan ainoa fyysisesti läsnä oleva suunnittelija. Tällöin jaetun tilan potentiaali valuu täysin hukkaan.

Graafinen suunnittelija työhuoneellaan.
Tässä on jo vähän liian tiivis tunnelma työhuoneelle. Photo by Marvin Meyer on Unsplash.

Miksi projektiin kannattaa valita sellainen graafinen suunnittelija, joka työskentelee “co-working”-tilassa?

Jaetussa työhuoneessa työskentely ei ole antoisaa ainoastaan graafiselle suunnittelijalle vaan myös suunnittelutyön tilaajan kannattaa suosia tekijää, joka ei työskentele yksin. Ensinnäkin se, että graafinen suunnittelija työskentelee ryhmässä todistaa hänen tulevan toimeen ihmisten kanssa ja suunnittelija sujahtaa mahdollisesti paremmin asiakkaan tiimiin kuin yksin työskentelevä henkilö.

Visuaalisessa suunnittelussa on tärkeää saada perspektiiviä työlle. Mikä olisi helpompi tapa saada sitä kuin kysymällä mielipidettä vieressä istuvalta kokeneelta kollegalta? Luottamus työkaverien kesken heijastuu siis suoraan myös asiakkaalle parempana suunnitteluna ja työnjälkenä.

Hah, itse asiassa juuri tällä samaisella hetkellä pääsin pohtimaan toisen työkaverini kanssa erästä omituista ongelmaa Illustratorissa. Ongelma ratkaistu pähkäilyjen jälkeen!

Kollegoista ei ole apua ainoastaan kehittävän kritiikin antajina vaan myös sairastapauksessa tai kovan kiireen keskellä. Kaikki suunnittelutyö sisältää myös tuotannollisen työn osuuden, joka on täysin mahdollista jakaa toisen suunnittelijan kanssa. Tästä on suurta etua työn tilaajalle, sillä aikatauluissa on helpompi ja varmempi pysyä.

Emme siis todellakaan panttaa osaamistamme toisiltamme, vaan sitä jaetaan aina tarpeen vaatiessa. Visuaalisen suunnittelun tilaaja voi siis olla todella tyytyväsellä ja huolettomalla mielellä jos työhön palkattu tekijä työskentelee muutaman kollegan kanssa samassa tilassa.

Mitä pitäisi ottaa huomioon kun olet valitsemassa uutta työhuonetta?

Aikaisemmin jo kirjoittelin millainen on hyvä työhuone, mutta mitä muuta kannattaisi ottaa huomioon jos olet itse etsimässä uutta työtilaa? Ensimmäinen asia, jota olisi hyvä tunnustella, on ilmapiiri, joka vallitsee tilassa tutustumishetkellä. Voit tarkastella onko muita työhuonepaikkalaisia paikalla ja miten he toivottavat tervetulleeksi mahdollisen tulokkaan. Onko olo tervetullut vai jäävätkö muut kyhjöttämään omalle työpisteelleen.

On myös hyvä miettiä millaiseen työmatkaan olet valmis. Itselläni pendelöinnissä vierähtää reippaasti yli tunti päivässä, mutta se ei ole muodostunut ongelmaksi. Sateisina tai räntäisinä päivinä on mahdollista jäädä kotitoimistolle ja ottaa rennommin. Työskentelyn hybridimalli toimii itselleni täydellisesti.

Empiirisen tutkimukseni mukaan työhuonepaikkojen kuukausivuokra vaihtelee 100–200 € välillä Helsingin keskustassa. Kivoimmat paikat maksavat enemmän ja paikkaa etsiessä on hyvä miettiä mikä on oma kipuraja vuokran suhteen.

Riippuen siitä oletko nautiskelija, kannattaa myös miettiä kuinka tärkeää eri lounaspaikkojen löytyminen työhuoneen läheisyydestä on. Itselleni osa työpäivän iloa on käydä syömässä hyvän makuinen lounas. Onneksi täältä Merihaan läheltä löytyy niin monta erilaista vaihtoehtoa ettei lounaisiin ehdi koskaan kyllästyä. Jos haluat vinkkejä lounaspaikoista tai lounasseuraa niin ole yhteydessä!

----

Tämän kirjoituksen myötä haluan toivottaa kaikille oikein leppoisaa vuoden vaihdetta ja kiittää parhaita työkavereitani Marittaa ja Merjaa! Nyt lähden lounaalle Hakaniemeen 😉