28.1.2019 Shhh, älä kerro kenellekään, mutta paljastan kohta suurimman salaisuuteni luovana suunnittelijana. Tämä yllättävä keino voi auttaa myös sinua luovan suunnittelun tilaajana kehittämään visuaalista linjaasi parempaan suuntaan, joten nyt kannattaa lukea eteen päin.

Noniin, nyt tämän klikki-ingressin jälkeen voin paljastaa mitä artikkeli oikeasti käsittelee. Pointtina oli korostaa sitä, että Adoben ohjelmistot tai Sketch eivät ole ainoita työvälineitä luovan suunnittelun tekemiseen. Olennainen osa onnistunutta luovan suunnittelun projektia on kartoittaa mitä on jo tehty. Tärkeää on myös, että suunnittelija on inspiroitunut ja kartalla siitä mitä kentällä tapahtuu.

Tässä kirjoituksessa siis paljastan ne inspiraation lähteeni, joita tulee käytettyä eniten. Näistä voi olla apua myös sinulle, jos olet tilaamassa luovaa suunnittelua, mutta epävarma siitä miten haluaisit kehittää organisaatiosi visuaalista linjaa. Myös visuaaliseen suunnittelijaan voi iskeä niin kutsuttu tyhjän paperin kammo. Epävarmuuden edessä ei kuitenkaan kannata alkaa suunnittelemaan sokkona, vaan mieluummin inspiroitua aiemmin tehdyistä laadukkaista projekteista.

Jokaisen uuden projektin alkaessa itselläni on myös tapana käyttää hetki benchmarkkaukseen eli visuaalisten tai toiminnallisten esimerkkien kartoittamiseen. Jos toimiva ratkaisu on jo suunniteltu, niin sitä voi hyvin jalostaa sopivaksi työn alla olevaan projektiin. Pidän myös ammattitaitoni ja näkemystäni visuaalisesta suunnittelusta yllä viettämällä aikaa tietyillä visuaalista viestintää esittelevillä sivustoilla.

Luovan suunnittelun benchmark
Behance on suunnittelijoiden oma sosiaalinen media.

Behance ja Pinterest

Behance on Adoben oma portfolio-saitti, jonne kaikentasoiset suunnittelijat lataavat tekemiään projektejaan. Mukana on sekä aloittelevia suunnittelijoita että senioritason palkittuja huippusuunnittelijoita joka puolelta maailmaa.

Pinterest on suurelle yleisölle tunnetumpi palvelu, josta löytyy projekteja vielä laajemmin kuin Behancessa. Esimerkiksi tilasuunnitteluprojekteja löytyy paremmin Pinterestistä kuin Behancesta. Molemmissa saiteissa on kätevä haku, jolla voi etsiä tarkennetusti erilaisia luovan suunnittelun projekteja ja rajata halutessaan haun koskemaan vain Suomea.

Booooooom

Booooooooom (vai monta o-kirjainta siinä nyt onkaan…) on suosikki (kuva)taideprojektien show case -sivustoni, jota selailen myös vapaa-ajallani. Saitille on kuratoitu todella hienoja kuvitustöitä, joita katsoessa itsellekin nousee mielihalu taiteilun aloittamisesta uudelleen opiskeluvuosien jälkeen. Mukana on myös design näkökulmasta tehtyjä töitä. Jos et jaksa lähteä museoon niin saitti toimii hyvin sen korvikkeena.

Luovan suunnittelun inspiraatio
It's Nice That julkaisee laadukkaita artikkeleja erityisesti graafisesta suunnittelusta.

It’s Nice That

It’s Nice That on brittiläinen verkkojulkaisu, joka keskittyy ajankohtaisten luovan suunnittelun projektien ja niiden parissa työskentelevien tahojen esittelyyn. Julkaisu tiedottaa viimeisimmät uutiset design-alalta ja esittelee niin tunnettuja kuin nouseviakin suunnittelijoita ja toimistoja. Suosittelen lämpimästi saitin ottamista vakituiseen lukuun eikä ainoastaan hetkelliseen inspiroitumiseen. Julkaisua seuraamalla pysyy kartalla suunnittelun trendeistä ja uusista tuulista vaikka ei itse tekisikään mitään visuaalista työtä.

Invisionin blogi ja Dribbble

Vastikään uudistettu Invisionin blogi on tärkein inspiraation ja kartalla pysymisen lähteeni ui- ja ux-suunnitteluun. Olen tilannut jopa heidän kerran viikossa ilmestyvän uutiskirjeensä, jossa kerrotaan kätevästi blogin uusimmat julkaisut. Saitilla julkaistaan kerran viikossa myös kattava kokoelma tuoreimmista käyttöliittymäsuunnittelun ja designin tuotoksista, jonka lukeminen on ehdoton päivän aloitus joka maanantaina! Blogin kirjoittajat ovat onnistuneet käsittelemään luovaa suunnittelua mielenkiintoisesti ja hyvin inspiroivasti

Dribbbleä käytän inspiroitumiseen digitaalisen suunnittelun saralla. Saitilta löytyy paljon kokeilevia projekteja, joissa on etsitty uusia ratkaisuja erilaisiin käyttöliittymällisiin tai toiminnallisiin kohtiin. Mukana on myös monia hauskoja animaatiopätkiä ja muita kuvituksia. En ole jäsen täällä, mutta palvelu toimii Behancen tavoin sosiaalisena mediana eli siellä voi kommentoida ja tykätä muiden töistä.

Kävelyllä käyminen

Viimeisin omista suosituimmista inspiraation lähteistäni on irtautuminen kaikesta työstä. Jos joku projektin ratkaisuista askarruttaa, niin löydän tähän usein vastauksen lähtemällä pois työn äärestä. Tämä on suuri syy siihen, miksi vaativiin suunnittelutöihin tulisi varata reilusti aikaa. Itselleni mieluinen tapa käydä läpi ajatuksia on käydä kävelyllä, mutta jollekin toiselle voisi toimia vaikka lenkkeily tai joku muu kevyehkö urheilu, jossa jää tilaa omille ajatuksille. Itselleni ei ole väliä tapahtuuko kävely luonnossa vai kaupungin ytimessä. Tärkeintä on saada etäisyyttä työpöydällä olevaan asiaan, jotta sen voi hetkeksi jopa unohtaa ja nähdä näin jotain uutta kun projektiin taas palaa

-----

Tässä itselleni tärkeimmät inspiraation lähteet visuaalisen viestinnän ja käyttöliittymäsuunnittelun tekemiseen. Lista on luonnollisesti paljon moninaisempi ja olisikin mielenkiintoista kuulla mitä muita lähteitä tai keinoja inspiroitumiseen löytyy erityisesti visuaalisen viestinnän tilaajilta tai koetaanko inspiroitumista edes tarpeelliseksi, jos viestintää ei itse tuoteta. Jos siis haluat jakaa ajatuksiasi, niin kommentoi tähän tai laita suoraan viestiä osoitteeseen inka@inkakosonen.com!