Millainen on ammattitaitoinen suunnittelija?

13.9.2018 Mistä tunnistat onko suunnittelija hyvä ja ammattitaitoinen, ja sopii juuri sinun projektiisi? Tässä kirjoituksessa annan kullan arvoisia vinkkejä siitä millä voit tunnistaa onko suunnittelija osaava jo ennen kuin palkkaat tämän mukaan projektiisi ja ennen kuin olette kohdanneet kasvotusten.

Tunne tarpeesi ja mieti minkä ongelman haluat ratkaista

Oletpa toteuttamassa verkkosivujen uudistusta, logosuunnittelua tai kokonaisvaltaista visuaalisen ilmeen uudistusta, niin jokaiseen tarpeeseesi löytyy eritasoista palvelun tarjoajaa. Tämän takia oleellisinta sopivimman suunnittelijan löytämisessä on ymmärtää mitkä omat tarpeesi ovat ja mihin ongelmaan toivot ratkaisua. Mieti jo ennen suunnittelijan palkkaamista vastausta siihen millä tavalla projektin onnistuminen tulee vaikuttamaan liiketoimintaasi.

Kun ymmärrät omat tarpeesi hyvin, osaat etsiä suunnittelijaa, jolla on parhaat kyvyt juuri tähän ongelman ratkaisuun. Tämä selviää esimerkiksi tutkimalla onko potentiaalinen suunnittelija ollut mukana vastaavissa projekteissa ja miten tämä tuo esille onnistumisensa niissä. Jos siis tarvitset UI-suunnittelua niin etsi referenssejä verkkosivujen suunnittelusta ja jos logosi kaipaa päivitystä niin suuntaa katse esimerkkeihin visuaalisen ilmeen suunnittelusta.

Jos sinulla on vaikeuksia löytää suunnittelijoita, niin lue kirjoitukseni freelancer-suunnittelijoiden verkostoista ja mistä meitä kannattaa etsiä.

Mieti minkä tasoista suunnittelua tarvitset

Haluatko, että projektisi lopputulos on viimeistelty ja se loistaa vastaavien hankkeiden joukosta kirkkaana tähtenä vai oletko ehkä toteuttamassa jotain pienempi muotoista projektia, johon riittää geneerisempi ja vaatimattomampi ratkaisu. Selaamalla suunnittelijoiden työnäytteitä voit päätellä millaista jälkeä he tuottavat. Tee valinta sen perusteella toivotko suunnittelijalta omaa näkemystä ja ajan hermolla olemista vai riittääkö, että tämä hallitsee tarvittavien ohjelmistojen käytön ja sinä sanelet tärkeimmät askeleet projektissasi.

Kokenut graafinen suunnittelija kykenee hallitsemaan projektisi ilman jatkuvaa apuasi ja kokemattoman kanssa joudut tekemään tiiviimpää yhteistyötä. Suunnittelijaa valittaessa kannattaa siis miettiä myös sitä kuinka paljon pystyt irrottamaan omista resursseistasi projektiin ja kuinka kalliiksi mahdollisesti tulee jos menetät aikaa esimerkiksi myyntityöstä tämän takia.

Vaikka projektisi budjetti olisi tiukka, en suosittele sitä estämään kysymästä tarjousta myös tasokkailta suunnittelijoilta. Sen sijaan, että karsisit laadusta, on parempi määritellä projektisi laajuutta pienempään suuntaan. Oletettavasti toivot saavuttavasi suunnittelutyöllä parempaa liikevaihtoa tai vakuuttavasi kohderyhmääsi. Jos olet toteuttamassa esimerkiksi uuden yrityksen ilmettä, sen sijaan että kehittäisit heti kaikki tarvittavat materiaalit, voit miettiä mikä on ehdottomasti olennaisinta. Kun liikevaihtosi alkaa nousta timanttisen visuaalisen suunnittelun siivittämänä, voit tällöin ottaa työn alle loppuja tarvitsemiasi materiaaleja. Muista myös, että paras kandidaatti ei välttämättä ole kallein eikä heikkotasoisin halvin.

Kokenut graafinen suunnittelija

Suunnittelijan palkkaamisen eteen kannattaa nähdä vaivaa, jotta projektisi onnistuu halutulla tavalla.

Millainen on hyvän suunnittelijan portfolio?

Luonnollisin tie uuden graafisen suunnittelijan tai käyttöliittymäsuunnittelijan löytämiseen on tietenkin portfolioihin tutustuminen. Laadukkaan suunnittelun tunnistaminen voi kuitenkin olla tottumattomalle tilaajalle vaikeaa. Mistä siis erotat jo portfolioita selatessasi kannattaako kyseistä suunnittelijaa lähestyä tarjouspyynnöllä? Sisäpiiriläisenä suosittelen kiinnittämään huomioon ainakin seuraaviin asioihin:

  1. Osaaminen tulee selkeästi esille. Jos sivut tuntuvat sekavilta etkä ymmärrä missä suunnittelija on erityisen hyvä, niin hän tuskin osaa auttaa sinuakaan.
  2. Sivuilla on työnäytteitä ja ne ovat monipuolisia eivätkä kaikki saman tyylisiä. Poikkeuksena tähän ovat esimerkiksi kuvittajat, joilla on usein tietty tyyli joiden takia heidät palkataan.
  3. Hyvän suunnittelijan sivuilla ei ole esillä graafisen suunnittelun hinnastoa. Ammattimaiset suunnittelijat räätälöivät eri projekteille ja asiakkaille omat hintansa sillä yksikään projekti ei ole täsmälleen samanlainen kuin edellinen.
  4. Suunnittelija tekee toimivaa suunnittelua eikä keskity vain siihen mikä näyttää tyylikkäältä.

Myös koulutustaso saattaa indikoida suunnittelijan ammattilaisuutta. Koulutus ei takaa pätevyyttä, mutta yleisesti ottaen parhaat suunnittelijat ovat valmistuneet Aalto-yliopistosta, Lahden ammattikorkeakoulusta tai Metropoliasta. Ole varovainen jos suunnittelijan verkkosivuilla on eriteltynä hintapaketteja tai pelkkä asiakaslista ilman varsinaisia työnäytteitä.

Onko tarjous ammattimainen?

Olet siis saanut karsittua potentiaalisten suunnittelijoiden listan muutamaan hyvään vaihtoehtoon ja on aika tehdä tarjouspyyntö. Työnsä osaavan suunnittelijan suunnittelijan tarjouksen tunnistat siitä, että se on

  1. Ammattimaisen näköinen
  2. Käsittää toimivan ehdotuksen projektin aikataulusta
  3. Ja sokerina pohjalla suunnittelija on ennen tarjouksen laatimista osannut kysyä sinulta oikeat kysymykset toiveistasi ja tavoitteistasi.

Jos tarjous ei käsitä näitä osa-alueita, suhtaudu siihen skeptisesti ja mieti vielä kannattaako suunnittelijalta tilata tekeillä olevaa projektia. Kiinnitä huomiota myös siihen kuunteleeko suunnittelija sinua ja vaikuttaako hän kiinnostuneelta tarjouspyynnöstäsi, sillä tämä korreloi suoraan siihen miten suunnittelija tulee työskentelemään projektisi parissa.

Ajattele suunnittelijaa sijoituksena

Nyrkkisääntönä suunnittelijaa valitessa kannattaa miettiä jo askel pidemmälle siitä minkä kuvittelet projektisi (visuaalisen) lopputuloksen olevan. Mitä positiivista vaikutusta liiketoimintaasi tulet saavuttamaan kun suunnittelija on auttanut sinua ratkaisemaan ongelmasi? Jos tulet saavuttamaan esimerkiksi toimivammalla käyttöliittymällä lisää maksavia asiakkaita, niin sinun tulisi ajatella hankkimiasi suunnittelijan palveluita sijoituksena eikä niinkään kuluna. Sijoitus osaavaan suunnittelijaan tulee maksamaan itsensä nopeasti takaisin.

 

Tsemppiä siis sopivan suunnittelijan löytämiseksi. Toivottavasti näistä neuvoista on apua täydellisen matchin spottaamiseen! Tervetuloa myös arvioimaan omia työnäytteitäni ja kysymään tarjousta 😉