Freelancer-suunnittelija täydentää tiimisi

15.8. Nyt kun kesälomat on pikkuhiljaa taputeltu päätökseen ja projektit alkavat käynnistyä, on ajankohtaista miettiä tarvitaanko visuaalisen suunnittelun tiimeihin vahvistusta. Aina ei ole tarpeen palkata vakituista tekijää vaan usein riittää tilapäisen freelancer-avun tilaaminen. Parhaimmat friikut ovat kuitenkin hyvin työllistettyjä ja välillä tulee eteen uusien kykyjen etsiminen. Suunnittelupalveluiden tarjoajia on kaiken tasoisia ja hintaisia, joten voin vain kuvitella miten hankalaa juuri omaan projektiin tai organisaatioon voi olla löytää sopiva freelancer-suunnittelija. Jos olet itse tämän ongelman edessä tai luulet kohtaavasi sen tulevaisuudessa niin älä huoli, tässä sinulle kirjoitus siitä mistä löydät hyvän freelancer-graafikon hiomaan tiimisi timanttiseksi!

Tiedä tarpeesi ja budjettisi

Ennen kuin voit ryhtyä etsimään itsellesi sopivaa suunnittelijaa, sinun on luonnollisesti tiedettävä mihin työhön tarvitset apua. Sisältääkö projektisi UI-suunnittelua, animointia, tarvitsetko taittajaa lehdellesi vai haluatko uudistaa visuaalisen ilmeen? Näitä palveluita ei voi aina tilata samalta henkilöltä, joten sinun on tärkeä ymmärtää mihin erikoistunutta suunnittelijaa sinun tulee etsiä. Jos olet epävarma siitä mitä graafinen suunnittelija tekee, niin täällä voit perehtyä kirjoitukseeni aiheesta.

Suunnittelijoita on eri tasoisia. Kokeneemmat suunnittelijat hallitsevat laajemman työkentän, heidän asiantuntijuutensa on usein kattavampi kuin aloittelijalla ja palkkiot ovat sitä mukaan suurempia. Mieti kuinka kunnianhimoinen haluat olla projektisi toteuttamisen suhteen. Jos toivot, että lopputulos on viimeistelty, laadukas ja briiffisi mukainen, joudut luultavasti maksamaan tästä enemmän.

Seuraavassa blogipostauksessani käsittelen laajemmin sitä mistä voit tunnistaa hyvän freelancer-graafikon, joten jos aihe kiinnostaa perehdy siihen lisää!

Anna somen osoittaa voimansa

Kun olet miettinyt projektisi vaativuuden ja tarpeesi suunnittelijan suhteen voit alkaa miettimään mistä löydät oman friikku-matchisi. Paras tapa löytää hyviä suunnittelijoita on kuulla meistä suosituksia kollegoiltasi. Kysy siis vinkkejä verkostoiltasi Facebookissa ja LinkedInissä. Vanhat opiskelukaverit ovat hyviä tiedonlähteitä, sillä he ovat luultavasti työskennelleet samankaltaisten projektien kanssa kuin sinä.

LinkedIn freelancer suunnittelija
LinkedInissä voit hakea kätevästi myös freelancer-suunnittelijoita.

LinkedInissä voi huutelun lisäksi tehdä haun hakusanalla freelancer-suunnittelija, jolloin näet heti millä alueella me työskentelemme ja mitä yhteisiä kontakteja meiltä löytyy. Näin voit myös pyytää suositusta suunnittelijasta yhteiseltä kontaktiltanne. Suosittelen hakemaan useilla eri hakusanoilla, riippuen projektisi tyypistä, jotta varmasti kartoitat freelancer-tilanteen tarkasti.

Kysy Googlelta

Vaikka saisit hyvät suositukset jostain freelancerista, kehotan tekemään myös ainakin muutaman google-haun jottet jää paitsi mahdollisista muista hyvistä vaihtoehdoista. Hakusi tulokset ovat kattavampia, jos tiedät mitä etsit ja mitä hakusanoja kirjoittaa hakukenttään. Esimerkiksi jos tavoitteenasi on verkkosivujen uudistaminen kannattaa lisätä hakusanoihin UI-suunnittelija tai käyttöliittymäsuunnittelu. Googlesta löydät myös aktiivisten suunnittelijoiden mainoksia, mutta parhaat suunnittelijat eivät välttämättä esiinny niissä .

Tarkista verkosto(t) joissa freelancer-suunnittelija viihtyy

Varma paikka graafikoiden löytämiseen on ainakin oman järjestömme Grafia ry:n Tekijät-sivu. Sinne pääsemiseksi tulee olla Grafian jäsen, joten tämä on jonkinlainen laatutakuu, sillä Grafia ottaa jäsenekseen vain työnäytteiden perusteella.

Pingstate oli aikoinaan tärkeä graafisen alan verkkoyhteisö eikä sen tilalle ole valitettavasti ilmestynyt korvaajaa. Suomalaiseen projektiin on siis vaikeaa löytää suunnittelijaa verkossa toimivan verkoston kautta, sillä sellaisia ei oikeastaan ole yllä mainittua sivua lukuunottamatta. Jos joku lukija sattuu tietämään tällaisen yhteisön niin kerro minulle!

Freelancer-suunnittelijoita löytyy Behancesta.
Selaa freelancer-graafikoiden portfolioita Behancessa.

Behance on Adoben kansainvälinen portfolio-sivusto suunnittelijoille, josta pystyy  hakemaan henkilöitä sijainnin perusteella. Koska pääpaino on portfolioiden esittelyssä, sivulla ei pysty tekemään hakua freelancer-statuksen mukaan, joten suurin osa sieltä löytyvistä suunnittelijoista on vakitöissä. Behance on kuitenkin hyvä paikka tutustua eri suunnittelijoiden työnäytteisiin ja siitä on apua kun mietit millaisen suunnittelijan haluaisit palkata projektiisi.

Jos pyydät tarjousta hyväksi havaitsemaltasi suunnittelijalta eikä tämä ehdi osallistumaan projektiisi, voit myös pyytää suunnittelijaa suosittelemaan jotain kollegaansa.

Säästä, innovoi ja palkkaa opiskelija

Jos budjettisi on pieni, kaipaat tuoretta näkemystä eikä aikataulusi ole kiireinen, niin voit lähestyä kouluja, joissa opetetaan graafista tai digitaalista suunnittelua. Voit esittää käytettävissä olevan budjetin opiskelijoiden amanuenssille ja pyytää tätä välittämään “työpaikkailmoituksesi” opiskelijoille. Jos kyseessä on iso ja mielenkiintoinen projekti voit jopa ehdottaa yhteistyötä suoraan oppilaitoksen kanssa. Hyvä esimerkki tästä on Helsingin Kaupungin hel.fi-sivuston uudistaminen, jossa olin mukana ja joka alkoi Aalto-yliopiston koordinoimana projektina. Itse tein opiskeluaikanani monia muitakin projekteja, jotka olivat lähtöisin koulun sähköpostiin tulleista työtarjouksista.

Ainakin kannattaa lähestyä Lahden Muotoiluinstituuttia, Metropoliaa ja Aalto-yliopistoa. Aallossa on myös maisterilinja, jonka opiskelijat ovat usein olleet jo työelämässä ja sen takia hyvä vaihtoehto tilapäiseksi suunnitteluavuksi pienempiin projekteihin.

---

Juuri sinulle tai projektiisi sopivan suunnitelijan löytyminen ei ole yksinkertaista, mutta näillä ohjeilla pääset toivottavasti alkuun. Tärkeintä on tietää mitä tarvitset ja millainen suunnittelija voi tarjota sinulle sen. Muista myös pyytää tarjous muutamalta vaihtoehdolta, jotta ymmärrät millä skaalalla tarjonta liikkuu. Jos kaipaat lisää neuvoja, niin lue vielä vinkkini siihen miten varmistat projektisi onnistumisen.

Onnea "sen oikean" löytämiseen!