Visuaalisen suunnittelun tilaajaa saattaa askarruttaa, onko mainostoimistoilla tai freelancer graafikolla kiinteää hinnastoa, josta olisi helppo arvioida eri palveluiden kustannukset. Minuakin lähestytään usein kysymyksellä “paljon visuaalisen ilmeen uusiminen maksaa?”. Entä mikä on kokeneen graafisen suunnittelijan tuntipalkka ja miksei sitä ole usein ilmoitettu suunnittelijan sivuilla? Jos olet aina halunnut tietää vastauksen siihen mistä freelancer graafikon hinnasto ja palkkio muodostuu niin lue eteen päin!

Viime kirjoituksestani on jo perinteeksi muodostuneen tavan mukaan kulunut tovin. Olen työstänyt ylimääräisellä työajalla uutta ilmastopäästöjä käsittelevää projektia, johon sain keväällä Grafia Ry:n apurahan. Toteutan videoita, joissa selvitetään animoidun infografiikan avulla mistä ilmastopäästöt koostuvat ja miten niiden muodostumiseen voidaan vaikuttaa. Tästä varmasti lisää myöhemmin, mutta nyt varsinaiseen aiheeseen eli siihen mistä freelancer graafikon hinnasto ja palkkio muodostuvat.

Jos olet selaillut eri visuaalisen alan toimistoja tai yksittäisten suunnittelijoiden portfolioita, olet varmasti huomannut ettei yhdelläkään vakuuttavalla toimijalla ole ilmoitettu palveluiden hintoja sivuillaan. Itse asiassa kehottaisin harkitsemaan kahdesti palvelun hankkimista sellaiselta yritykseltä, joka on ilmoittanut hintoja sivuillaan. Itselleni hintojen kertominen pakettidiilinä kuulostaa epäammattimaiselta ja mielestäni korreloi usein palvelun tarjoajan työn jäljen ja laadukkuuden kanssa.

Miksei siis ole ainoastaan kätevää ja asiakasta helpottavaa, että asiantuntija voisi listata palvelunsa ja ilmoittaa kunkin kohdalla sopivan pakettihinnan? Tämä kyllä helpottaisi varmasti tarjouksen tekemistä, mutta on käytännössä mahdotonta.

Laadukkaan visuaalisen suunnittelun hinta muodostuu projektikohtaisesti

Vaikka eri projektien kulku ja prosessi usein muistuttavat toisiaan, ovat ne silti aina yksilöllisiä. Ainakin itse asiakkaana toivoisin, että suunnittelija paneutuu erityisesti juuri minun ongelmaani eikä sovella jotain yleisluontoista ratkaisua siihen. Teslan valmistaminen maksaa enemmän kuin Fiatin, vaikka molemmat ovat hyviä toimivia autoja. Samoin jos vaikka visuaalisen ilmeen suunnittelussa pitää tehdä paljon taustatyötä ja iteroida suunnittelua, nostaa tämä työn hintaa samalla parantaen työn jälkeä ja ainutlaatuisuutta. Toisaalta jos asiakkaalla on mielessään hyvin selkeä kuva siitä mitä ilmeeltä vaaditaan, voi se helpottaa suunnittelijan työtä. Tosin tässä tapauksessa joku vielä parempi näkökulma työhön saattaa jäädä katsomatta.

Työn hintaan vaikuttaa myös se kuinka paljon uusia markkinointimateriaaleja toteutetaan ja minkä laajuinen graafinen ohjeisto on tarpeen. Oman kokemukseni mukaan ilme on sitä onnistuneempi mitä enemmän sitä on mahdollista implementoida eri viestintäkanaviin heti toteutusvaiheessa. Jos asiakas toteuttaa itse verkkosivunsa ja tilaa ainoastaan logon ja käyntikortin, niin ilme ei välttämättä näyttäydy parhaimmillaan vaan suunnitelmat jäävät ajatustasolle konkretisoitumatta.

Se kuka työn tilaa vaikuttaa kokonaishintaan

Vähän epäröin uskaltaako tätä sanoa ääneen, mutta hinnat eivät ole kaikille samat. Pienehkölle hyvän asian eteen työskentelevälle yhdistykselle tehty tarjous visuaalisesta suunnittelusta on eri kuin ison kaupallisen korporaation tarjous samasta projektista. Samoin kuin jos mielestäni mielenkiintoinen aloitteleva start-up tarvitsee apua suunnitteluun, pyrin tekemään siihen edullisemman hinnan. Tämä ei ainoastaan mahdollistaa monipuolisten projektien saamisen portfoliooni vaan myös tekee työstä mielekkäämpää. Tietojeni mukaan myös isommat mainostoimistot ja digifirmat toimivat saman hinnoittelumallin mukaisesti.

Hinnoittelua muokataan myös sitä mukaa miten paljon asiakkaat tilaavat suunnittelua. Itse pyrin pitämään työllistäjäni tyytyväisinä järkevällä hinnoittelulla varsinkin pienempien projektien suhteen. Hintalaskurini ei käynnisty heille sähköposteihin vastaamisesta eikä edes pienemmistä työpyynnöistä.

Mikä graafisen suunnittelun hinnasto on? Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Osviittaa hinnoista – mikä freelancer graafikon hinnasto on?

Voiko hinnoista kuitenkin antaa jotain osviittaa? Ainakin omasta puolestani voin antaa varovaisen arvion, että tuntihintani liikkuu 78 € – 89 € + alv. % välillä vuonna 2020. Uusien projektien kustannus on alkaen noin 2000 € + alv. ja hinnat nousevat indeksin mukaisesti vuosittain. Suomen Freelance-journalistit suosittelevat tuntipalkaksi graafiseen suunnitteluun 89 € ja pyrin pitämään hintani näissä suosituksissa. Isojen toimistojen tuntihinnat ovat alkaen 100 € + alv., joten siihen nähden hintani on hyvin kilpailukykyinen ottaen huomioon laajan kokemuksen alalla. Itselleni suurin syy pysyä omatoimisena yrittäjänä on vapaus omaan ajankäyttöön, jota ei hevin kompensoida suurilla tuloilla toisen leivissä. Ajattelenkin, että minut palkkaavat asiakkaat ovat onnekkaita saadessan käyttöönsä taitoni ja kokemukseni pienen toimiston hinnalla.

Mihin rahat käytetään?

Lukuun ottamatta yhteistyöprojekteja esimerkiksi verkkosivujen rakentamisessa, toimin etupäässä yksin. Vastaan siis yksin myös kaikista kuluista, jotka mahdollistavat työn tekoni. Kustannuksia syntyy työhuoneen vuokrasta, lukuisista ohjelmistoista, sähkö-, internet- ja puhelinlaskuista, matkakuluista asiakkaalle sekä kaikista fyysisistä toimistotarvikkeista. Maksan myös itse eläkemaksut ja jotain pitäisi jäädä säästöön hiljaisempia aikoja varten. Kaikki nämä kulut siis vähennetään ensin saamastani “palkasta”, jolla pitää tulla toimeen pääkaupunkiseudulla.

Kulut ovat kuitenkin paljon pienemmät kuin isommilla toimistoilla, ja tämä mahdollistaa kilpailukykyisen hinnoittelun.

Visuaalinen suunnittelu on sijoitus tulevaisuuteen. Photo by Fabian Blank on Unsplash

Visuaalisen suunnittelun ostaminen on sijoitus

Yleensä projektit hinnoitellaan pakettihinnalla enkä itse näe tarpeelliseksi eritellä siihen käytettyjä tunteja. Tarjouksessa eritellään se, mitä asiakas saa työn valmistuessa, mitä työskentelyprosessiin kuuluu ja mistä mahdollisesti veloitetaan erikseen. Pienemmistä projekteista vanhojen asikkaiden kanssa sovitaan usein epävirallisemmin tuntiperusteisesti. Tämä onkin kätevää ja laajan tarjouksen tekeminen vaikka flyerin tai mainoksen suunnittelusta olisi ainoastaan turhaa aikaa vievää. Tunneittain voidaan sopia laskuttamisesta kun yhteistyö on jatkuvaa ja tapahtuu ad hoc.

Visuaalista suunnittelua tulisi aina ajatella sijoituksena, joka tulee maksamaan itsensä takaisin onnistuessaan. Vaikka summa saattaisi tuntua isolta, se tulee palautumaan työn tilaajalle uusien asiakkaiden / tilaajien / muiden rahoittajien lisääntyessä tyylikkään, ajanmukaisen ja ainutlaatuisen visuaalisuuden myötä.

Mieti myös sitä paljon menetät liikevaihdossa koko ajan sen takia, että verkkosivusi eivät ole toiminnalliset ja visuaalinen ilmeesi sekä logosi on vanhan näköinen. Voit laskea kuinka paljon tienaisi viidellä uudella toimeksiannolla vuodessa, joita et tällä hetkellä pysty saavuttamaan. Tämän jälkeen satsaus laadukkaaseen graafiseen suunnitteluun ei varmasti tunnu enää  niin suurelta.

Älä siis epäröi vaan ota yhteyttä ja kysy tarjous niin katsotaan yhdessä mitkä olisivat oikeat askeleet viestintäsi viemiselle uudelle tasolle!