12.10.2018 Syksy on alkanut sopivan kiireisissä merkeissä työrintamalla ja starttaamassa on parikin uutta mielenkiintoista projektia, joiden työstämään pääsemistä odotan innolla. Takanani on nyt suunnilleen tasan vuosi visuaalisen suunnittelun yrittäjänä toimimista. Vuosi on ollut jännittävä, inspiroiva sekä vapauttava ja mukaan on mahtunut paljon uusien asioiden sisäistämistä ja oppimista. Ajattelinkin nyt purkaa sanoiksi muutaman tärkeimmän kokemani opetuksen menneeltä vuodelta ja kertoa mitkä viisi asiaa ovat mielestäni tärkeimmät ensimmäisen vuoden yrittäjyydelle.

1. Pidä yhteyttä ammatilliseen verkostoosi ja kasvata sitä aktiivisesti

Hyvä alaani liittyvä verkosto on toiminut suurimpana apuna uusien projektien löytämisessä. Olen tiedottanut yrittäjäksi ryhtymisestäni sekä sosiaalisessa mediassa että henkilökohtaisesti tavatessani vanhoja kollegoja ja opiskelukavereita. Suurin osa uusien asiakkaiden yhteydenotoista on tapahtunut vanhojen asiakkaiden suositusten ja kollegoiden kautta. Jos toisella freelancer-pohjaisella graafikolla ei ole ollut aikaa tehdä tiettyä projektia, niin hän on saattanut suositella minua asiakkaalleen. Vanhat kontaktit ovat olleet kultakaivos tämän vuoden aikana.

Sen lisäksi, että olen pitänyt yhteyttä vanhoihin tuttuihin ja asiakkaisiin, olen ollut aiempaa aktiivisempi LinkedInissä ja käynyt erilaisissa oman alani verkostoitumistapahtumissa. Olen huomannut vuoden aikana, että on vaikeaa tehdä itsensä huomatuksi ja tunnetuksi oman verkostonsa ulkopuolella. Koen kuitenkin, että huomatuksi tuleminen visuaalisen suunnittelun yrittäjänä on tärkeää työn jatkuvuuden varmistamiseksi ja ennen kaikkea mielenkiintoisten projektien ja asiakkaiden saamikseksi. Verkoston kasvattaminen on pitkäjänteistä työtä vaativaa puuhaa eikä uusille kontakteille voi aloittaa myymään omaa osaamistaan heti. Tärkeämpää on saada hyviä kontakteja, joiden kautta saattaa jossain välissä putkahtaa uutta työtä.

Oletkin siis erittäin tervetullut verkostoitumaan kanssani LinkedInissä: www.linkedin.com/in/inkakosonen

2. Opettele Googlen työkalujen perusteet ja valjasta ne myyntityösi apureiksi

Oman pätevyyteni esittäminen uusille kontakteille ja potentiaalisille asiakkaille tapahtuu ensisijaisesti verkkosivujeni kautta. En ole itse vieläkään täysin sisäistänyt sitä miten hyvin googlen työkalut kuten Analytics, Ads ja Search Console voisivat auttaa osaamiseni myymisessä. Olen kuitenkin ottanut edellä mainitut ilmaiset palvelut käyttööni ja seuraan niitä aktiivisesti. Seuraan myös aktiivisesti asian paremmin osaavien blogeja (esim. Suomen Digimarkkinointi), joista löytyy välillä hyviä vinkkejä digimarkkinointiin. Kyseisten palveluiden ymmärtäminen on oleellista kaikille yrittäjille ja yrityksille, joten suosittelen opiskelemaan asiaa pidemmälle tai vaikka käymään kurssin aiheeseen liittyen.

Myyntityö on ollut itselleni punainen vaate. Mieluummin jättäisin sen tekemättä ja keskittyisin olennaiseen eli visuaalisen suunnittelun ja UI-suunnittelun tekemiseen ja niiden konsultoimiseen, mutta valitettavasti kukaan ei tee myymistä puolestani. Yritystoimintaa aloittaessani olisikin ollut todella hyödyllistä jos jostain olisi saanut nykyaikaiseen myyntityöhön vinkkejä ja suosituksia esimerkiksi kirjallisuudesta. Tällä hetkellä lukupöydälläni on The challenger sale -kirja. Suosituksia hyvistä myyntitykkikirjoista otetaan vastaan!

Järjestelmällisyys on hyve

Järjestelmällisyys palkitsee toteuttajansa lopulta. Kuva Cesar Carlevarino Aragon / Unsplash

3. Hyvä kirjanpitäjä auttaa eteenpäin

Vaikka pienyrittäjänä joutuukin olemaan todellinen renessanssi-ihminen, niin kaikkea ei ole pakko opetella ja jotkut asiat on hyvä jättää niille, jotka osaavat asiansa paremmin. Koen, että se mitä kuukaudessa maksan kirjanpitotyöstä maksaa itsensä takaisin siinä työajassa, joka minulta jää asiakasprojektien hoitamiseen sekä siinä miten se minimoi sen mahdollisuuden, että sössisin jotenkin oman kirjanpitoni. Hyvä kirjanpitäjä tarkkailee ennakkoverorajaasi, muistuttaa jos et ole itse muistanut maksaa alv-maksuja ja vastaa niihin kirjanpidollisiin tai laskutuksellisiin kysymyksiin, joihin et itse osaa vastata. Oma tilitoimistoni on Tilitoveri, jota voin lämpimästi suositella kaikille viestinnänalan osaajille ja erityisesti jos toimit itse visuaalisen suunnittelun yrittäjänä.

4. Laadi selkeä sopimus erityisesti uusista projekteista

Mikään yrittäjän työssä ei ole kuluttavampaa kuin projekti, joka päättyy niin että asiakas ei joko suostu maksamaan tehdystä työstä tai ei ole ymmärtänyt mitä on tilannut. Tämän takia on tärkeää laatia selkeä sopimus tai tarjous tehtävästä työstä ja varmistaa, että asiakas ymmärtää mihin on sitoutumassa. Vaikka projektin aloittamisella olisi kiire ja asiakas vaatii valmista tulosta jo nähtäville, tee sopimus ensin.

Opin kantapään kautta, että kun yhteistyökuvio on uusi, niin sopimukseen on hyvä kirjata, että jos asiakas päättää projektin ennen aikojaan, niin tehdystä työstä laskutetaan silti. Voit myös sopia laskuttavasi esimerkiksi 50% projektin kokonaishinnasta jo ennen kuin työt aloitetaan. Näin on helppo varmistaa, että onko asiakas oikeasti sitoutunut projektiin ja onko tällä varoja maksaa siitä.

Työhuone on tärkeä visuaalisen suunnittelun yrittäjänä toimivalle

Työhuone on tärkeä visuaalisen suunnittelun yrittäjänä toimivalle. Kuva Stefan Grage / Unsplash

5. Your office is where your laptop is

Kiva työhuonepaikka on ollut minulle kuluneen vuoden aikana tärkeä. Sinne lähteminen vie työt pois kodista ja työt myös jäävät toimistolle. Aivot siirtyvät työmoodiin ja asiat edistyvät nopeammin. Mielestäni työyhteisössä toimiminen on erityisen tärkeää juuri visuaalisen suunnittelun yrittäjänä toimijalle, sillä silloin on mahdollisuus saada tukea ja mielipiteitä muilta verrattuna siihen, että työskentelisi yksin. Toisaalta on ollut mahtavaa, että toimiston voi siirtää tietokoneen mukana välillä vaikka mökille tai etelän lämpöön. Tähän tiivistyy itsenäisenä työskentelijänä toimimisen paras puoli: vapaus.

- - -

Tässä siis vain murto-osa vuoden aikana kokemistani tuntemuksista. Toivottavasti tuleva vuosi on työrintamalla yhtä onnistunut kuin aiempi. Ensi vuoden tavoitteena on tietenkin kehittyä lisää suunnittelijana, tutustua lisää kaikkiin mielenkiintoisiin alalla pyöriviin ihmisiin, inspiroitua ja kokeilla taas etätyöskentelyä ulkomailla tai ehkä jopa hofficea.